Underbar Blåbärstårta

8–10 bitar
Botten
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
2 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning 1
1 dl blåbär, färska
½ dl blåbärssylt
Fyllning 2
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
Garnering
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad, riven
3 dl blåbär, färska
Gör så här
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka hastigt upp. Tag kastrullen från plattan och rör ner mjölkblandningen i äggsmeten.
2. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vänd försiktigt ner det i smeten och rör ihop till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 22 cm i diameter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna och dela sedan kakan i tre bottnar.
5. Fyllning 1: Rör ihop blåbär och blåbärssylt.
6. Fyllning 2: Vispa grädden hårt och rör ner lemon curden.
7. Montering: Bred ut blåbärsfyllningen på den understa bottnen. Lägg på nästa botten och bred på gräddfyllningen i ett jämt lager. Lägg på den tredje bottnen.
8. Vispa grädden till garneringen och bred den över hela tårtan. Täck sidorna med choklad och toppa med blåbär.
Recept från Tidningen Hembakat