Rotsellerisoppa med rökt sidfläsk

Bildresultat för rotsellerisoppa
 
Gott med en värmande soppa nu när det är så kallt ute. Rotselleri var något nytt för oss, men riktigt riktigt gott.
 
6 portioner
 
1 rotselleri, ca 750 g
1/2 kg potatis
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
1 dl torrt vitt vin
2 tärningar grönsaksbuljong
1 1/4 liter vatten
2 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar
ev lite chiliflingor
 
Rosmaringremola
 
4 kvistar rosmarin
salt och peppar
Finrivet skal av 1 citron
2 små rödlökar
4 msk olivolja
250 g sidfläsk
 
1. Skala rotselleri och potatis, skär dem i mindre bitar. Fräs rotfrukter och vitlök i en soppakastrull i smör tills de börjar mjukna.
2. Häll över vinet, smula ner buljongen och häll på vattnet.
3. Låt koka i ca 20 min tills grönsakerna är helt mjuka. Kör soppan med en stavmixer till det är en jämn pure.
4. Häll i grädden. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
5. Rosmaringrëmolata;  Finhacka rosmarin och blanda med finrivet citronskal, salt och peppar.
6. Skala och skiva löken tunt. Stek den i en stekpanna i rikligt med olja tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sidfläsket i kuber och stek tills den fått fin färg i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
7. Servera soppan rykande het med rosamaringremola, krispig rödlök och knaperstekt sidfläsk.