Formbröd med råggröt

Saftigt och mycket gott bröd

2 limpor

Gröt

85 g rågflingor (ca 2 ⅓ dl)
1 msk hela linfrön
230 g vatten (2,3 dl)

Slutdeg

25 g jäst
1 dl vatten
2 ½ dl mjölk
1 tsk socker
1 msk salt
37 g farinsocker (½ dl)
608 g vetemjöl (ca ca 10 ½ dl)

Topping

smält smör
rågflingor

GÖR SÅ HÄR

1. Gröt: Koka rågflingor, linfrö och vatten till en tjock gröt, ca 3 min. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Slutdeg: Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt mjölk, socker, salt, farinsocker och den avsvalnade gröten.
3. Blanda in vetemjölet, lite i taget och arbeta till en smidig och elastisk deg. Du kan behöva tillsätta mer vetemjöl, gör det isåfall lite i taget till du får en deg som känns smidig och lätt klistrig på ytan (som en post-it ungefär). Lägg i smord eller oljad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-1 ½ tim.
4. Smöra två formar, ca 1 ½ -liter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom ordentligt. Forma till två limpor och lägg i de förberedda formarna. Jäs i 40 min.
5. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bröden med lite smält smör och strö över havregryn. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Ta ut ur formarna och grädda vidare i 5 min.